نوآوری های صنعت نساجی

  • نویسنده : مدیر سایت | 1402/04/14 | بازدید : 275

نوآوری های صنعت نساجی

صنعت نساجی نقش قابل ملاحظه‌ای را در اقتصاد جهانی دارد و امروزه نوآوری‌های جذابی در این صنعت به وجود آمده است.

نوآوری های صنعت نساجی

صنعت نساجی چه میزان در اقتصاد نقش دارد؟ آیا این صنعت با ایجاد نوآوری‌های جدید توانسته تحولی ایجاد کند؟
صنعت نساجی نقش قابل ملاحظه‌ای را در اقتصاد جهانی دارد و این عدد حدوداً 2 درصد مجموع تولید ناخالص داخلی را در بر می‌گیرد اما مسئله‌ای که حائز اهمیت است، این صنعت نتوانسته خیلی توجه سرمایه گذاران را به خود جلب کند. ایجاد تحول در فرایندهای اصلی صنعت نساجی نیازمند هوشمندی، نوآوری‌های جدید و ایده‌های خاص است. از طرفی دیگر، این صنعت بسیار تحت تاثیر مسائل زیست‌ محیطی و اجتماعی قرار می‌گیرد و این به این معنی است که با ایجاد تحولات و نوآری‌های جدید در این صنعت،  فرصت‌های بکر و ارزشمندی قابل دستیابی خواهد بود.
صنعت نساجی شدیداً نیازمند پذیرش طرح‌های جدید و نوآوری‌های جدید بوده و برندهای مطرح بین المللی با هدف‌های بلندپروازانه خود، این موضوع را تایید می‌کنند.

سفری به الیاف پارچه

اولین الیاف نساجی با استفاده از طبیعت، تولید شده و این دوره 4000 سال به طول انجامید. نسل بعدی انسان‌ها به ساخت الیافی از نایلون و پلی‌استر روی آوردند که باتوجه به تلاش‌های شیمیدانان در سال 1950، با تکامل مواد به الیافی مانند الیاف‌های طبیعی پی بردند.
نسل سوم الیاف‌ها از منابع طبیعی برای رفع نیازهای جمعیت استفاده می‌کردند که در صنایع متفاوتی قابل استفاده بوده است. در دوران صنعتی، یعنی سال‌های 1775 تا 1850، استخراج و تولید الیاف طبیعی به اوج خود رسیده بود و در طی سال‌های 1870 و 1980، نقطه اوجی برای الیاف‌های مصنوعی بوده است و واژه‌ی منسوجات فنی در این دوره شکل گرفت.
 پس از سپری شدن یک دهه، نوآوری‌های بیشتری مانند مواد انعطاف پذیر، قالب سه بعدی و سازه‌های بسیار سبک شکل گرفتند. در قرن بیستم عصر اطلاعات به وضوح احساس می‌شود که ربات‌ها، لباس‌های فضانوردی، منسوجات خود تمیز کننده، پانل الکترو لومین، منسوجات استتار و پوشاک الکترونیکی سازگار با بدن در این دوره بوجود آمد. اما نوآوری‌های جدیدتر در این دوره چیست؟

نوآوری نساجی

ژئوتکستایل (Geotextile)

منسوجاتی که برای پوشش کف زمین قابل استفاده است به عنوان دسته بندی ژئوتکستایل شناخته می‌شود. امروزه برای ساخت پل‌ها، سدها، بناهای تاریخی و خانه‌ها از این منسوجات استفاده می‌کنند که باعث افزایش عمر مفید این عناصر می‌شود.

ویوومتریک (Vivometrics)

الکترونیک ادغام شده در پارچه که فشارخون، ضربان قلب، کالری مصرفی، گام‌های برداشته شده و سطح اکسیژن را مورد بررسی قرار می‌دهد، ویوومتریک نامگذاری شده است. ویوومتریک با نام لباس‌های ناظر نیز شناخته شده که این نوآوری حتی می‌تواند زندگی کودکی تازه متولد شده را نجات دهد.

منسوجات استتار

منسوجات استتار با تقلید از محیط در طول جنگ جهانی دوم با دارا بودن قابلیت پنهان کردن اشیا و افراد معرفی شدند. این نوآوری کمک می‌کند تا با ترکیب شدن با پس زمینه، مانند یک آینه، انعکاس ایجاد کند. این منسوجات به کمک پنبه و پلی‌استر تولید می‌شوند. ارزیابی منسوجات استتار تقریباً سخت است، چرا که با رطوبت، فصل و نور خورشید تغییر می‌کند.

منسوجات الکترونیکی

نمونه‌ای از منسوجات الکترونیکی شامل ژاکت‌های پوشیدنی ICD دار از فیلیپس و لیوایز که با باتری کار می‌کنند، هستند. سیم‌ها در این فناوری به پارچه دوخته شده‌اند، دستگاه‌ها را با یک کنترل از راه دور متصل می‌کنند و میکروفونی در یقه تعبیه می‌شود. نمونه‌ی دیگری برای منسوجات الکترونیکی، بلوزهای از راه دور هستند که وقتی کسی، شخصی را در آغوش می‌‌گیرد، می‌درخشد. این بلوز در سال 2006 تولید شد و کسی که لباس را بر تن دارد، احساس می‌کند که در آغوش گرفته شده است.

پارچه‌های خنک کننده Cool fabrics

پارچه‌های خنک کننده توسط آدیداس برای حفظ دمای طبیعی بدن طراحی شده است که از نمونه‌های آن می‌توان به Clima ۳۶۵، Climaproof و Climalite اشاره کرد. Elastix از یک ورق متشکل از پنج لایه هدایت کننده و عایق سازی شده، است که حسگری لمسی تمام پارچه را در بر می‌گیرد. این منسوجات در تولید لباس‌های ورزشی کاربرد زیادی دارد.

صنعت نساجی

نساجی برای انتقال دارو

در حال حاضر پیشرفت‌های گسترده در صنعت بهداشت منجر به ترکیب منسوجات و دارو شده است. مواد نساجی، با تحویل غلظت بالای داروها به بافت‌های هدفمند بدون اثرات جانبی جدی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای نمونه پچ‌های پیشگیری از بارداری که برای بانوان طراحی شده حدودا 20 سانتی متر طول دارد و از 3 لایه تشکیل شده که توسط اداره غذا و داروی آمریکا نیز به تایید رسیده است.

پایداری صنعت نساجی با ورود نوآوری‌های جدید

در حال حاضر تمامی صنایع به دنبال روشی برای تولید محصولات سازگار با محیط زیست هستند و صنعت نساجی نیز به دلیل تولید مواد آلاینده و مضر همواره به دنبال روش‌هایی بوده که با ایجاد نوآوری و خلاقیت‌های جدید محصولاتی با کیفیت و سازگار با محیط زیست را تولید کند.
تولید موادی مانند پلی‌اورتان، نایلون و  پلی‌استر که همگی از نفت تولید می‌شوند به شکل غیر مستقیمی بر روی طبیعت تاثیری منفی می‌گذارند که به همین علت صنعت نساجی به دنبال تولید محصولاتی سازگار و پایدار می‌باشد. اما مواد نوآورانه و جذاب در صنعت نساجی شامل چه مواردی است؟

کولار

کولار در واقع ماده‌ای برای ساخت جلیقه‌های ضد گلوله‌ی افسران پلیس است و در آن خاصیتی ایجاد می‌کند که در مقابل نفوذ گلوله مقاوم شده و جان فردی که آن را پوشیده حفظ کند. اما یکی از مشکلاتی که این لباس دارد این است که پس از طی کردن عمر مفید خود، با رهایی در محیط زیست باعث ایجاد آلودگی می‌گردد.

نومکس

در تولید لباس‌های مخصوص آتش نشانان از ماده‌ای با عنوان نومکس استفاده می‌کنند که باعث ایجاد کیفیت و طول عمر بالا در این لباس‌ها می‌گردد. در واقع این لباس وقتی در دمای بالا قرار گیرد، این حرارت را درون پارچه‌ی خود جذب کرده و از انتقال گرما و آتش به بدن فرد پوشنده جلوگیری می‌کند.

گیاه آناناس

گیاه آناناس به تولید محصولات با کیفیت و پایدار کمک کرده و محصولاتی قابل بازگشت به طبیعت را ارائه می‌دهد. استفاده از آناناس در این صنعت، روشی تاثیر گذار برای محافظت از زنجیره‌ی بازیافت را در اختیار صنایع قرار می‌دهد. شرکت پیناتکس با مدیریت دکتر کارمن هیجوسا یکی از شرکت‌هایی است که برای ارتقای تولید منسوجاتی که با محیط زیست سازگار باشند در تلاش است.

درخت سدر یا لوتوس

از ساقه‌ی گیاهان لوتوس و یا سدر در تولید منسوجات استفاده می‌گردد. کشورهای شرقی از گذشته‌های دور، از سدر برای تولید محصولات نساجی کمک می‌گرفتند، اما کشورهای غربی به تازگی به استفاده از لوتوس در این صنعت می‌پردازند. محصولات تولید شده به کمک لوتوس، بسیار مقاوم بوده و نرم هستند. درعین حال که محصولات تولید شده در نساجی از جنس لوتوس دارای قابلیت تبادل هوا هستند، پارچه‌هایی پایدار و سازگار با محیط زیست را ارائه می‌دهند.

نوآوری در نساجی

تفاله‌ی قهوه

استفاده از قهوه در سراسر جهان منجر به تولید ضایعات بسیاری می‌گردد که از این ضایعات برای تولید منسوجاتی مانند لباس‌های ورزشی، کیف و کفش استفاده می‌کنند. همچنین برای ایجاد چسبندگی تفاله‌ی قهوه، آن را با پلیمر فراوری می‌کنند. استفاده از تفاله‌ی قهوه محصولاتی با کیفیت و سازگار با محیط زیست را بوجود آورده و تولید ضایعات را بسیار کاهش می‌دهد.

کنف

کنف یکی از نوآری‌های صنعت نساجی است که دارای مزایای بسیاری می‌باشد و در صنایع متفاوتی مانند پزشکی، نساجی، صنعت غذایی و بیوسوخت از کنف استفاده می‌کنند. مزایای کنف شامل موارد زیر می‌باشد.

  • رشد سریع
  • غنی و مفید
  • با دوام و با کیفیت
  • تولید الیافی با قابلیت تنفس
  • پایدار و سازگار با محیط زیست

 چشم‌انداز نوآوری در صنعت نساجی

در کمتر از یک دهه اخیر، هزاران طرح نوآورانه در حوزه صنعت نساجی ارائه شده که همگی برای ارتقای بازده منابع تا مهندسی مجدد فرآیندهای تولید و مدل‌های کسب‌وکار بوده‌اند. این نوآوری‌ها نه تنها صنعت نساجی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد، بلکه در نحوه خرید و مصرف این محصولات نیز تحولی عظیم ایجاد خواهند کرد.
زمینه‌های نوآوری‌های مرتبط با زنجیره تامین به دسته بندی زیر تقسیم بندی می‌شود.

  • توانمندسازی کارکنان
  • بازطراحی زنجیره تامین
  • قابلیت پیگیری (Traceability)
  • شفافیت فرآیندها (Transparency)
  • انبارداری، حمل‌ونقل و بسته‌بندی

آینده سرمایه گذاری در صنعت نساجی

نوآوری‌های جدید و تحول آفرین تنها زمانی می‌تواند از سمت آزمایش و تحقیقات اولیه به سمت صنعتی شدن برود که تولید کنندگان، برندها و سرمایه گذاران با یکدیگر همکاری نزدیکی داشته باشند. بنابراین راه اندازی، اجرا و گسترش در این حوزه مستلزم سرمایه گذاری‌های مشترک و جمعی است.
امروزه نیازمندی‌های این حوزه در مقایسه با سرمایه موجود مطابقت نداشته و این میزان بسیار اندک است و نمی‌تواند الزامات تامین سرمایه این صنعت را کاملاً برطرف نماید. با توجه به این موضوع یکی از موانع موجود برای پیشرفت در صنعت نساجی، عدم دسترسی به سرمایه‌های خطرپذیر در مراحل شکل‌گیری اولیه و میانی رشد است.
از طرفی دیگر تعدادی از صندوق‌های سرمایه‌ خطرپذیر بر روی تامین مالی حوزه نساجی متمرکز شده‌اند که این موضوع منجر به پیشبرد نوآوری‌های اثرگذار و تحول‌آفرین، تعهد برندها و خرده‌فروشی، و همچنین اندازه صنعت خواهد شد.
مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری میلز فابریکا، الکساندر چان در این باره می‌گوید:

صنعت پوشاک یکی از صنایع سنتی است که فرصت‌های قابل ملاحظه‌ای برای رشد و تحول دارد که البته فشارهایی برای افزایش بهره‌وری زنجیره تامین و پایداری در این صنعت وجود دارد. از طرفی گروه‌های مصرف کننده‌ای که اطلاعات بیشتری در زمینه‌های زیست‌محیطی و اجتماعی دارند، نوآوری در مدل‌های کسب‌وکار و برندهای جدید را اجتناب‌ناپذیر می‌سازد.

نظر مدیر سرمایه‌گذاری صندوق‌ سرمایه‌گذاری نساجی، فردریک دی ویسر:

از آنجایی که اکثر صنایع به استفاده از محصولات ارگانیک، پایدار و سازگار با محیط زیست روی آورده‌اند، صنعت نساجی با چالش‌هایی در سال‌های آینده روبرو خواهد شد و این چالش‌ها باعث می‌شود تا نوآوری‌ها در این صنعت از حالت استثنا خارج گردد. هدف ما این است که به شرکت‌های نوپا در زمینه نساجی کمک کنیم تا مقیاس فعالیت خود ار افزایش داده و سازمان حرفه‌ای را تشکیل دهند. همچنین او افزود: توصیه‌ای مهم که صنعت گران باید به آن توجه کنند، این است که خیلی سخت نگیرید.

نظر رئیس هیئت مدیره کلوزد لوپ پارتنرز، کارولین براون:

صنعت نساجی در دوران حساس تحول قرار دارد که د ر نهایت این امر، به اجرای نوآوری‌های جدید و ارزش آفرینی منجر می‌شود. محرکه‌هایی که برای اجرای این نوآوری‌ها کمک بسیار شایگانی می‌کند، خلاقیت، تجربیات فنی و برایند علم مواد است. کارولین براون در ادامه افزود: سرمایه‌گذاری در فناوری‌های‌ این صنعت و شرکت‌هایی که این تحولات مهم را رقم خواهند زد، یک فرصت بکر سرمایه‌گذاری است که باید به آن فکر کرد.

نوآوری های صنعت نساجی

معظلات صنعت نساجی در سطح جهانی

  • فقط یک درصد از منسوجات نساجی وارد چرخه بازیافت شده و بقیه در طبیعت رها خواهند شد.
  • تولید 3990 تن (حدوداً 8 درصد کل آلایندگی‌ها) گاز دی اکسید کربن، مرتبط با صنعت کفش و پوشاک است.
  • برای تولید هر کیلوگرم پارچه، بیشتر از 100 لیتر آب با مواد شیمیایی خطرناک آلوده می‌گردد.
  • بیش از 3000 لیتر آب، برای تولید هر کیلوگرم پنبه نیاز است.

سخن نهایی:

کارآفرینان و سرمایه گذاران باید توجه ویژه‌ای به صنعت نساجی داشته باشند چرا که در این صنعت راهبرد و نوآوری‌هایی نهفته شده است و این صنعت فرصت‌های سرمایه‌گذاری بدیعی پیش‌روی سرمایه‌گذاران قرار داده که این صنعت را در آینده‌ای نزدیک، متحول خواهد کرد. این موج فراگیر از کشور ما نیز دور نیست و با وجود فرصت‌های بکر در این صنعت، از طریق تامین مالی جمعی، امکان رشد و توسعه بیشتر خواهند شد.

هیچ نظری برای نمایش وجود ندارد